Bakan Eroğlu: Su kaynakları özelleştirilemez

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2007 11:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in suların özelleştirmesine ilişkin yaptığı açıklamaya Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'ndan yanıt geldi. Eroğlu, su kaynaklarının herkesin mülkiyetinde olduğunu belirterek "Su kaynaklarının özelleştirilmesi diye bir şey olmaz" dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu İşveren Dergisi'ne verdiği röportajında, su gibi önemli bir konunun bakanlık seviyesinde tek elden yönetilmesinin isabetli olacağını belirtti.

Birçok kurumun suda yetkili olmasının çok başlılığa neden olduğuna dikkat çeken Eroğlu, ?Su tek elden yönetildiği taktirde öncelikler belirlenir ve suyun tasarruflu kullanılması yönünde de önemli adımlar atılır. Suyun tahsisinde de sorunlar çıkmaz" dedi.

Acil olarak inşaatı devam eden barajların en kısa sürede bitirilmesi gerektiğini kaydeden Eroğlu, suya fazla kaynak ayrılması kadar kaynakların etkin kullanımının da önemli olduğunu ifade etti.

Eroğlu, "Kimsenin mülkü olmayan kamunun yararına ve kullanımına bırakılmış suların genel suların satışı yani mülkiyetinin devri söz konusu değildir. Burada kullanım veya işletme hakkının belli bir süre için devri söz konusudur. Bir bölgenin sulama probleminin çözülmesi için gerekli zirai sulama barajları ve sulama şebekelerinin yapımı YİD modeli ile özel sektöre yapılmasının önü açılacaktır. Böylece yeterli miktarda yatırım ödeneği ayrılamadığı için devlet eliyle değerlendirilemeyen ve boşa akan su kaynakları kısa sürede vatandaşımızın istifadesine sunulacaktır. İnşa edilen bazı baraj ve göletler çok maksatlı olabileceğinden bu tesislerden zirai sulama yanında taşkın koruma, balıkçılık, içme suyu temini, hidroelektrik enerji üretimi gibi faydalarda temin edilecektir." dedi.

Bazı baraj ve göletlerin DSİ tarafından yapıldığının altını çizen Eroğlu, sulama tesislerinin ödenek beklediğini kaydetti. Eroğlu, ?Bu gibi durumlarda PPP yani kamu özel sektör ortaklığı modeli ile baraj, sulama şebekeleri ise YİD esasına göre özel sektör tarafından inşa edilebilir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber